A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/lungchua/public_html/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/lungchua/public_html/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

Lung Ch’uan Tao Kung Fu School
Sárkány stílus

Ágazatunk - a Long Quan Dao (lung csüen tao) -  Sárkány stílussal foglalkozik. Fontos azonban leszögezni, hogy nincs közvetlen kapcsolata az ősi shaolin-i sárkány mozgásformákkal. Míg utóbbinak a sárkány állatforma csak egy alkotóeleme volt, s a több néggyel képezett teljes rendszert, addig ágazatunk jelképállata önmagában ad teljes mozgáseszmei hátteret.

A Long Quan Dao a sárkányt, mint jelképállatot tiszteli. A gyakorlók számára egyaránt biztosít külső és belső példát:

"A sárkány mitológiai állat, tehát még senki nem látott élő sárkányt; mozgását, tulajdonságait, alakját bölcsek, művészek álmodták meg. A kínai néphagyományban a „négy lelkes lény” egyike, a teknős, a főnix és az egyszarvú mellett. Keveréklény, amely több állat tulajdonságát egyesíti magában. Egy ősi írástudó feljegyzése szerint teve feje, szarvas agancsa, bivaly füle, démon szeme, kígyó nyaka, kagyló hasa, ponty pikkelyei, sas karma és tigris mancsa van. A kínai sárkány az európaival ellentétben sohasem gonosz. Nem kell és nem is lehet legyőzni, csupán kiengesztelni. Általában segítőkész, bölcs, és nagylelkű. (...)

A sárkány mozgása kígyózó, áramló, hirtelen változó, mint a szél, karmai keményen fognak akár a sasé, így képes az egyik pillanatban egy kemény elfogásra a másikban egy könnyed elvezetésre, aztán hirtelen egy erőteljes csapásra. A farka, mint egy kemény ostor csap a leglehetetlenebb, legváratlanabb pillanatban is. Arca megfejthetetlen, mégis érezni belőle az erőt, bölcsességet. A teste egyenes és mégis folyamatosan áramló, folyamatosan változó, ezért szinte kiszámíthatatlan mozgása és cselekedete. Nincs törvény, szabály, konvenció, amibe besorolhatnánk. Az életet adja vissza minden pillanatban.
"
  (idézet iskolánk elméleti vizsga anyagából)

Sárkány stílusról szólva nem beszélhetünk egyetlen, koherens mozgáskoncepcióról. A harci művészetek széles világában nem létezik egyetlen stílus, amit A sárkány stílusnak lehetne nevezni. Több iskola is ideáljául választotta ezt a népszerű keveréklényt, így létezik többféle sárkány stílus.

A Long Quan Dao jelentése magyarul Sárkány Ököl Útja. A név egy olyan harcművészeti ágazatot takar, amely  alapjaiban dinamikus és befogadó jellegű. Ez annyit jelent, hogy folyamatosan fejlődik és alakul. A magasabb szintű gyakorlók tudása lehetővé teszi új technikák, megoldások önálló létrehozását a hatékonyság figyelembe vételével. Iskolánk történetében rengeteg ilyen megoldás született és halt el.

Így alakul az ágazat és gyakorlója egymáshoz, hogy a legmegfelelőbb mód szülessen meg.
© 2019 Lung Ch’uan Tao Kung Fu School

info@lungchuan.hu